Stretli ste sa s rómskym spisovateľom, ktorý má vyznamenanie od prezidenta?

...ešte nie? Tak vedzte, že kremnické a bratislavské deti sa s takým stretli. Volá sa Dezider Banga a deti by ho mohli poznať nielen ako autora rómskych rozprávok, ale aj ako autora Rómskeho šlabikára, či vydavateľa rómskeho časopisu pre deti s názvom Ľuľudi - Kvietok.


V našom projekte Oživme rómsku literatúru pre deti, ktoré s finančnou podporou Úradu vlády SR pripravilo občianske združenie Romano kher - Rómsky dom, si tohto veľkého rómskeho spisovateľa a básnika pozvali deti z bratislavského tímu pátračov.

Takto si to vymysleli deti z Košíc:
Náš tím v Košiciach to mal jednoduché. na "pomoc" si prizvali  Annu Koptovú, ktorú mnohí poznajú skôr ako zriaďovateľku nadácie Dobrá rómska víla Kesaj a predovšetkým ako zakladateľku a riaditeľku súkromného rómskeho gymnázia. Tušil niekto z Vás, že pani Koptová je aj autorkou básní v rómčine? 




A takto to bolo v Bratislave:
Program na 8. marec sa bratislavské deti pripravovali dlho a veľmi poctivo, pretože sa chystali uvítať veľkú návštevu - známeho rómskeho spisovateľa a básnika, nositeľa štátneho vyznamenania, pána Dezidera Bangu.
Najprv si pripravili jeho životopis, predstavili ho, zarecitovali jeho báseň a potom načúvali, ako pán Banga hovoril o tom, ako zbieral rozprávky po celom Slovensku, keď bol ešte študentom.
Deťom rozpráva aj o tom, ako sa jeho láska k domovu, mame a rodnému Hradišťu premietla do známej zbierky básní...


najvyhľadávanejšie knihy